Tämä Paluu Tulevaisuuteen II -elokuvan tulevaisuuspäivä ei osaltani valjennut parhaissa mahdollisissa merkeissä. Yöuneni oli varsin katkonaista ja maanantainen juoksulenkki ahdisti edelleen jäntereitä ynnä kintereitä. Aamiaisen jälkeen päätin kuitenkin vielä tukeutua muinaissuomalaiseen 'Sillä se lähtee, millä on tullutkin' -sanontaan, ja tein vielä pienen juoksulenkin ennen yliopistolle rynnistämistä. Ehdin vielä tutustua paikalliseen yliopistoruokailuun, mikä toi mieleen USA:n länsirannikolla kohtaamani kanttiinimeningin. Ruoka oli varsin maittavaa, mutta vaikka minua ei varsinaisesti tunnetakaan mahtikulinaristina ja merkittävänä ruokailuestetiikan aficionadona, arvostan silti oikeita lautasia ja metallisia astaloita. Kotoinen Pinni B:n Minerva kerää tässä kohtaa jälleen täyspotin arvostustani.
AAU-Esbjergin bluescreen, nyt vihreänä |
Keskiviikon opiskelijat olivat osittain samaa ryhmää mihin olin tiistaina ehtinyt tutustua. Kenties opinahjon insinööriperinteistä johtuen vain 25% kaikista opiskelijoista on naisia. Sama suhdeluku toteutui myös päivän työpajassa, sillä kahdeksasta opiskelijasta kuusi oli miehiä. Kansallinen edustus oli sama kuin edellisenä päivänä - Romania, Tanska ja Intia. Jakson vetäjä Tony kertoi kiertäneensä ympäri Eurooppaa erilaisilla opintomessuilla ja tehneensä kohtuullisesti promootiota, jotta AAU-Esbjerg saisi opiskelijoita Tanskan rajojen ulkopuolelta. Euroopan unionin alueelta tulevalle opiskelu on ilmaista, mutta muualta tulleille lukukausimaksut ovat huomattavat. Toisin erilaiset stipendijärjestelmät ulottuvat myös Euroopan ulkopuolelle.
LEGO-maassa maan tavalla |
Esittelykierroksella kävi ilmi, että useimmilla opiskelijoilla oli jo hyvikin vahva näkemys siitä miten he näkevät oman paikkansa tulevaisuuden työelämässä. Yritysmaailma ja omat vahvat tuoteideat tuotiin innokkaasti esiin. Tiedustelin millaista tukea nuoret yrittäjät saavat ja onko oppilaitos sidoksissa yrityshautomotoimintaan tai muuhun investointi-/starttirahajärjestelmään. Ymmärtääkseni Demolan tai Protomon kaltaiset konseptit eivät ole Tanskassa vielä vakiintuneet, vaikka projektityö olikin Esbjergissä vahvasti esillä. Oman esittelyni yhteydessä suomalaiset fundamentit, metallimusiikki, Angry Birds, jääkiekko, Nokia ja Lordi tulivat esiin. Yritin kyllä vanhana etnomusikologina hienotunteisesti korostaa, ettei Lordi varsinaisesti edusta aivan metallia, mutta heavy rockia kylläkin.
Päivän aiheena oli multimodaalinen havaitseminen ja kognitio. Opiskelijat olivat valmisteleet ryhmätyönä esityksiä, joissa käsiteltiin Youtube-videopalvelusta löytyneitä, lajissaan kiinnostavia TV-mainoksia. Dramaturginen rakenne, kulttuuriset kontekstit, assosiaatiot ja taustamerkitykset käsiteltiin yleiskeskusteluissa, joihin myös itse sain kunnian osallistua. En voi kuin edelleen kummastella, miten keskusteluorientoitunutta, vahvasti argumentoivaa ja yhteisymmärrykseen pyrkivää opiskelijaryhmää oli saapunut paikalle. Lisäksi kiinnitin huomiota kaikkien vahvaan englanninkieleen, mistä itse tunsin lievää alemmuuskompleksia. Tony kertoi jälkeenpäin, että hän tarkkailee ryhmädynamiikkaa ja opiskelijoiden keskustelukulttuuria hyvinkin tarkasti ja tietää varsinkin maisteriopiskelijoiden kohdalla, missä kohden opiskelijoita kannattaa sopivalla tavalla provosoida tai innostaa esimerkiksi huumorin avulla, jotta keskustelu saadaan kunnolla käyntiin.
"I ask you to take a photo, cause otherwise the Finns won't
believe that you actually let me teach" |
Oma osuuteni käsitteli äänisuunnittelun elementtejä ja puhuin erityisesti musiikin merkityksistä kuvan yhteydessä. Kulttuurisidonnaisen merkityksen kohdalla esittelin Francis Lain A Man and A Woman -elokuvateeman, jota yksikään suomalainen (ja mahdollisesti ruotsalainenkaan) ei olla yhdistämättä Silja Line / Tallink -mainoskampanjoihin (ja monet varmasti luulevat kappaletta varta vasten Siljalle sävelletyksi). Mielenkiintoinen keskustelu syntyi myös kännyköiden soittoäänistä, jotka olivat aikoinaan merkittävässä osassa oman puhelimen kustomoinnissa. Nyttemmin kun teknologia todella mahdollistaisi minkä tahansa musiikin soittoääneksi, kaikki tyytyvät käyttämään puhelimien oletusääniä, mahdollisesti iPhone-ideologian tyynnyttäminä.
Huomenna jatketaan, Over and out.
Raportin lopuksi aamiaispöydän korskea juustohöylä
|
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti